trojkat kosinusy
trojkat kosinusy
Długości boków trójkąta są równe: 6,7 i 9 . Udowodnij, że iloczyn kosinusów kątów leżących naprzeciw boków długości 6 i 7 jest mniejszy od 0,5
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
trojkat kosinusy
Nie wiem, co nie wychodzi.
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt naprzeciw boku długości 6
\(\displaystyle{ \beta}\) - kąt naprzeciw boku długości 7
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{47}{63}}\)
\(\displaystyle{ cos \beta = \frac{17}{27}}\)
Warunek zadania jest spełniony.
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt naprzeciw boku długości 6
\(\displaystyle{ \beta}\) - kąt naprzeciw boku długości 7
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{47}{63}}\)
\(\displaystyle{ cos \beta = \frac{17}{27}}\)
Warunek zadania jest spełniony.