W trójkącie prostokątnym\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{60}{61}}\), Wiedząc, że dłuższa przyprostokątna jest o 2 cm krótsza od przeciwprostokątnej. Wyznacz długości boków tego trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc
Długości boków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Długości boków trójkąta
c - przeciwprostokątna; a, c-2 - długości przyprostokątnych (a<c-2)
1.
\(\displaystyle{ \frac{c-2}{c}=cos \alpha}\) stąd mamy c, a z tw. Pitagorasa a.
lub 2.
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=cos\alpha}\) stąd mamy c za pomocą a, a reszta znowu z tw. Pitagorasa.
1.
\(\displaystyle{ \frac{c-2}{c}=cos \alpha}\) stąd mamy c, a z tw. Pitagorasa a.
lub 2.
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}=cos\alpha}\) stąd mamy c za pomocą a, a reszta znowu z tw. Pitagorasa.