Witam. Proszę o pomoc.
Zbadaj czy istnieje kąt \(\displaystyle{ a}\) taki, że \(\displaystyle{ sin a=\frac{1}{2} i tg a=\frac{2}{3}}\)
pozdrawiam
Zbadaj czy istnieje kąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Zbadaj czy istnieje kąt.
Wyznacz z tangensa kosinus i sprawdź, czy jest spełniona jedynka trygonometryczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
- Podziękował: 3 razy
Zbadaj czy istnieje kąt.
A czy możesz mi to rozwiązać ?
Przepraszam, że tak, ale na prawdę byłbym wdzięczny.
Przepraszam, że tak, ale na prawdę byłbym wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Zbadaj czy istnieje kąt.
\(\displaystyle{ tg a=\frac{sina}{cosa}}\) stąd wyznaczymy cos, a poźniej srawdzimy, czy zachodzi równość:
\(\displaystyle{ sin^{2}a+cos^{2}a=1}\). Jeżeli tak, to istnieje taki kąt, w przeciwnym wypadku takiego kąta nie ma.
\(\displaystyle{ sin^{2}a+cos^{2}a=1}\). Jeżeli tak, to istnieje taki kąt, w przeciwnym wypadku takiego kąta nie ma.