wartosc tangensa
wartosc tangensa
mam takie pytanie jak obliczyć wartość np. tg 35*25' , co sie dzieje z tym minutami
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
wartosc tangensa
Sama wymyśliłaś to zadanie na potrzeby jakiegoś problemu czy masz to z jakiejś książki?
Pytam bo nikt normalny nie kazałby liczyć tangensa z 25' ...
Co innego gdyby ktoś chciał od Ciebie \(\displaystyle{ tg 22^o 30'}\) - to można ładnie policzyć zauważając, że jest to połówka z \(\displaystyle{ 45^o}\)
Pytam bo nikt normalny nie kazałby liczyć tangensa z 25' ...
Co innego gdyby ktoś chciał od Ciebie \(\displaystyle{ tg 22^o 30'}\) - to można ładnie policzyć zauważając, że jest to połówka z \(\displaystyle{ 45^o}\)
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
wartosc tangensa
Delikatnie mówiąc nienormalny przykład... Możesz zdradzić co to za książka i jaki to temat/rozdział? Nie ma tam jakiejś ciekawostki, wzoru?
Bo gdyby mnie ktoś od tak kazał coś tak dziwnego liczyć to zamieniłbym minuty na stopnie i obliczył cosinus brzydkiego kąta za pomocą kalkulatora...
Bo gdyby mnie ktoś od tak kazał coś tak dziwnego liczyć to zamieniłbym minuty na stopnie i obliczył cosinus brzydkiego kąta za pomocą kalkulatora...
wartosc tangensa
Ksiazka Zbior zadan krok po kroku, poziom rozszerzony, nowe wydanie,, temat 5,1 funkcje trygometryczne w trojkacie prostokatnym zadanie 13
wartosc tangensa
Podaj w przybliżeniu do czterech miejsc po przecinku(skorzystaj z tablic, kalkulatora)
no i tu są te przyklady
no i tu są te przyklady
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
wartosc tangensa
Mam stare wydanie i widzę to zadanie. Nie każ nam liczyć czegoś skoro proszą cię abyś to oczytał z tablic lub obliczył komputerowo.kitka16 pisze:Ksiazka Zbior zadan krok po kroku, poziom rozszerzony, nowe wydanie,, temat 5,1 funkcje trygometryczne w trojkacie prostokatnym zadanie 13
Minuty zamień na stopnie a następnie wylicz rozwinięcie dziesiętne ułamka zwykłego do 4 miejsc po przecinku. Masz już kąt w stopniach. Reszta to kwestia odczytania z tablic/obliczenia w Excelu.
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 15 razy
wartosc tangensa
Czy dobrze rozumiem, że trzeba policzyć \(\displaystyle{ \tg\frac{\pi}{48}}\)?
Jeśli tak, to sprawa chyba jest łatwa. Kolejno:
\(\displaystyle{ \tg\frac{\pi}{6},\tg\frac{\pi}{12},\tg\frac{\pi}{24},\tg\frac{\pi}{48}}\)
stosując odpowiednie wzory.
mam tylko skrawek kartki, więc może być tu błąd-- 14 cze 2010, o 21:55 --no tak błąd
Jeśli tak, to sprawa chyba jest łatwa. Kolejno:
\(\displaystyle{ \tg\frac{\pi}{6},\tg\frac{\pi}{12},\tg\frac{\pi}{24},\tg\frac{\pi}{48}}\)
stosując odpowiednie wzory.
mam tylko skrawek kartki, więc może być tu błąd-- 14 cze 2010, o 21:55 --no tak błąd