Równanie do rozwiązania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie do rozwiązania

Post autor: zuababa »

Potrzebuję rozwiązania równania
\(\displaystyle{ \frac{cos( \pi \cdot cos \theta)+1}{2 \cdot sin\theta} = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)

Jest mi to potrzebne do policzenia kąta połowy mocy ale coś mi się trygonometria zakurzyła i mam taki problemik. Próbowałam podstawić
\(\displaystyle{ \frac{cos(\pi cos\theta)+1}{2}= cos^{2}( \frac{\pi cos\theta}{2} )}\)
I iść w tym kierunku, podstawić coś pod zawartość cosinusa, ale się plątam non stop. Czy mógłby ktoś mi pomóc?
ODPOWIEDZ