Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sheepy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 cze 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :)
Podziękował: 14 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: sheepy »

Wykaż, że dla wszystkich liczb \(\displaystyle{ x}\) prawdziwa jest nierówność
\(\displaystyle{ \left( sinx +cosx\right) ^{2} + \left(sinx-cosx \right) ^{2} >sin \left( x + y\right)sin \left( x - y\right)}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ (\sin^2 x + 2\sin x \cos x + \cos^2 x) + (\sin^2 x - 2\sin x \cos x + \cos^2 x) > \sin (x+y) \sin (x-y) \\
2 > \sin (x+y) \sin (x-y)}\)

Jako że:
\(\displaystyle{ -1 \le \sin \alpha \le 1}\),
to:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \sin \beta \le 1}\)
Więc powyższa nierówność jest zawsze prawdziwa.
sheepy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 cze 2010, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :)
Podziękował: 14 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: sheepy »

Można by to ciut bardziej rozpisać?
Dlaczego
\(\displaystyle{ sin\left(x + y \right)sin\left(x-y\right) \le 1}\)
?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, o 19:18 przez sheepy, łącznie zmieniany 1 raz.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Afish »

Wykorzystaj wzór skróconego mnożenia i jedynkę trygonometryczną.
ODPOWIEDZ