Dlaczego:
\(\displaystyle{ cos( \pi + \frac{2 \pi^{2}n }{b}) = -cos( \frac{2 \pi^{2}n }{b})
cos( \pi - \frac{2 \pi^{2}n }{b}) = -cos( \frac{2 \pi^{2}n }{b})}\)
?
Skrócenie argumentu funkcji sin i cos.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Skrócenie argumentu funkcji sin i cos.
Zwyczajne wzory redukcyjne.
\(\displaystyle{ \cos (\pi -\alpha) = -\cos \alpha\\ \cos (\pi +\alpha) = -\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos (\pi -\alpha) = -\cos \alpha\\ \cos (\pi +\alpha) = -\cos \alpha}\)