Oblicz kąt alfa między promieniem a cięciową w okręgu.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lisu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2010, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 1 raz

Oblicz kąt alfa między promieniem a cięciową w okręgu.

Post autor: lisu93 »

Ogólnie nie pamiętam dokladnej treści zadania. Pojawiło się na sprawdzianie, zrobiłam je najprawdopodobniej źle i jestem ciekawa, jak powinno być rozwiązane:

Oblicz kąt między promieniem 4√3cm i cięciwą 12cm.
Nic innego szczególnego chyba nie było podane.

Rysując sobie rysunek pomocniczy, wyszedł mi trójkąt równoramienny, który podzieliłam na dwa, by uzyskać trójkąt, z którego obliczyłabym cos tego kąta. Innego pomyslu nie miałam. Jak to trzeba rozwiązać?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Oblicz kąt alfa między promieniem a cięciową w okręgu.

Post autor: anna_ »

Jaki wyszedł wynik?
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Oblicz kąt alfa między promieniem a cięciową w okręgu.

Post autor: matshadow »

Mamy trójkąt równoramienny o kącie x między ramionami.
Z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ c^2=a^2+a^2-2a^2\cos x \Rightarrow \cos x=1-\frac{c^2}{2a^2}=-\frac{1}{2}}\)
Jako, że \(\displaystyle{ x\in (0^{o}, 180^{o})}\), to \(\displaystyle{ x=120^{o}}\)
Zatem szukany kąt to \(\displaystyle{ \frac{180^{o}-120^{o}}{2}=30^{o}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Oblicz kąt alfa między promieniem a cięciową w okręgu.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{6}{4 \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^o}\)
ODPOWIEDZ