Sprowadź do najprostszej postaci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

Sprowadź do najprostszej postaci

Post autor: mikrobart »

\(\displaystyle{ \frac{\sin (x- \pi ) \cos (x- \frac{5}{2} \pi ) }{\sin (3 \pi +x) \cos (- \frac{3}{2} \pi +x) } =}\)
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Sprowadź do najprostszej postaci

Post autor: Althorion »

Podpowiedź:
Wzory redukcyjne.
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

Sprowadź do najprostszej postaci

Post autor: mikrobart »

Wiem, ale jak mam je zastosować? Właśnie mam problem z dobraniem wzorów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprowadź do najprostszej postaci

Post autor: piasek101 »

Najpierw do tych trzech z ujemnymi \(\displaystyle{ \pi}\) dodaj po \(\displaystyle{ 2\pi}\) (albo 4), będzie wygodniej.
ODPOWIEDZ