wyraz za poprzez a i b oraz dla jakich wartosc ma sens?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aron123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lukow

wyraz za poprzez a i b oraz dla jakich wartosc ma sens?

Post autor: aron123 »

niech \(\displaystyle{ tg \alpha =a}\) i \(\displaystyle{ ctg \alpha =b}\). Wyraz za pomoca a i b wartos wyrazenia \(\displaystyle{ \frac{ 1-2cos^{2} \alpha }{sin \alpha \cdot cos \alpha }}\). Dla jakich wartosci \(\displaystyle{ \alpha}\) podane wyrazenie ma sens?
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

wyraz za poprzez a i b oraz dla jakich wartosc ma sens?

Post autor: pelas_91 »

przekształć ułamek korzystając ze wzorów na \(\displaystyle{ \sin{2x}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos{2x}}\)
ODPOWIEDZ