Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 lis 2009, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: Pit »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
\(\displaystyle{ \left( 1+sin \alpha \right) \left( \frac{1}{cos \alpha } - \frac{1}{ctg \alpha } \right)=cos \alpha}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: Inkwizytor »

Krok 1. Czym inaczej jest \(\displaystyle{ \frac{1}{ctg \alpha }}\)?
Krok 2. W drugim nawiasie uwspólnij mianownik i zamień na jeden ułamek
Krok 3. Pierwszy nawias wymnóż przez licznik tego co otrzymasz w kroku 2
Krok 4. W liczniku zastosuj podstawowy wzór trygonometryczny i w zasadzie wszystko zrobione
Pit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 lis 2009, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną

Post autor: Pit »

A mogę prosić o rozwiązanie bo ja z matmy kompletna noga jestem
ODPOWIEDZ