tożsamosci trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
tożsamosci trygonometryczne
Może mi ktoś pomóc to policzyć?
\(\displaystyle{ 1 - sin ^{2}x = \frac{1 - tg ^{2}x}{1 + tg ^{2}x}}\)
\(\displaystyle{ 1 - sin ^{2}x = \frac{1 - tg ^{2}x}{1 + tg ^{2}x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
tożsamosci trygonometryczne
Po rozpisaniu:
\(\displaystyle{ cos ^{2}x = \frac{ \frac{cos ^{2}x - sin ^{2}x}{cos ^{2}x} }{ \frac{cos ^{2}x + sin ^{2}x}{cos ^{2}x} }}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}x = cos ^{2}x - sin ^{2}x}\)
Jeśli byśmy rozwiazywali to równanie to:
\(\displaystyle{ sin^{2}x = 0}\)
\(\displaystyle{ sinx = 0}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = k \pi}\) , gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}x = \frac{ \frac{cos ^{2}x - sin ^{2}x}{cos ^{2}x} }{ \frac{cos ^{2}x + sin ^{2}x}{cos ^{2}x} }}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2}x = cos ^{2}x - sin ^{2}x}\)
Jeśli byśmy rozwiazywali to równanie to:
\(\displaystyle{ sin^{2}x = 0}\)
\(\displaystyle{ sinx = 0}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = k \pi}\) , gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
tożsamosci trygonometryczne
To nie o to w tym chodzi. W tym zadaniu lewa ma równać się prawej, tylko nie wiem jak to rozpisać i sprowadzić prawą stronę do tej postaci po lewej
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
tożsamosci trygonometryczne
Czytasz co piszę? Napisałem Ci powyżej, że nie jest to tożsamośc trygonometryczna więc nie da się sprowadzić prawej strony do tego żeby wyglądała tak jak ta po lewej.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
tożsamosci trygonometryczne
No nie wiem, tak powiedziała nauczycielka. Ale jeśli tak mówisz to dzięki, widocznie się pomyliła...
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
tożsamosci trygonometryczne
A jesteś pewna, ze Ty dobrze przepisałas? Bo gdyby tej jedynki po lewej stronie stał \(\displaystyle{ cos ^{2}x}\) to byłaby to toźsamość.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
tożsamosci trygonometryczne
na pewno tak. kumpela mi podała taki sam wynik, więc to jednak nie jest tożsamość... Babka nam podała zły temat