Dane jest równanie \(\displaystyle{ (4x-2)(x-cos 2\alpha )=0}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \alpha \in \left(0,2 \pi \right)}\).
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\), dla których to równanie ma dokładnie jeden pierwiastek.
Równanie trygonometryczne z parametrem
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Równanie trygonometryczne z parametrem
Z pierwszego nawiasu wychodzi wyznaczasz x.
Podstawiasz do drugiego nawiasu i znajdujesz żądane \(\displaystyle{ \alpha}\).
Podstawiasz do drugiego nawiasu i znajdujesz żądane \(\displaystyle{ \alpha}\).