Kilka 'prostych' zadań.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomek520
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 cze 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RLE
Podziękował: 5 razy

Kilka 'prostych' zadań.

Post autor: tomek520 »

Witam!
Nie chodziłem do szkoły gdyż byłem chory i muszę zrobić te zadanka... Może ktoś je wykonać?

1. Wyznacz równanie prostej, która jest nachylona do dodatniej części osi X pod kątem α i przechodzącej przez pkt. A.

a) α=150 A=(1,2)
b) α=60 A=(√3,3)

2. Sprawdź, czy dane
wyrażenie jest tożsamością:
sinα(tgα - ctgα) + cosα = sin²α

3. Wiedząc że sinα = 2/3 wyznacz cos, tg, ctg.

4. Znajdź kąt nachylenia prostej do osi X

a) y = -2x+1
b) y = 1/2 * x+2

Najbardziej zależy mi na 6 i 3 Resztę też można zrobić ;]-- 8 cze 2010, o 20:19 --może jednak ktoś pomoze ;( ?
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Kilka 'prostych' zadań.

Post autor: sYa_TPS »

3. sin = y:r
cos = x:r
tg = y:x
ctg = x:y

\(\displaystyle{ r^{2} = y^{2} + x^{2}}\)
tomek520
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 cze 2010, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: RLE
Podziękował: 5 razy

Kilka 'prostych' zadań.

Post autor: tomek520 »

a 4 jak zrobic?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kilka 'prostych' zadań.

Post autor: florek177 »

4. współczynnik kierunkowy prostej to tangens kąta pod jakim jest nachylona - odczytać z tablic.

jak masz napisać równanie prostej przechodzącej przez określony punkt pod określonym kątem, to: liczysz tg kąta = a; y - yo = a ( x - xo ) --> doprowadzasz do postaci y = a x + b.

w tożsamości lewa strona = prawa strona. rozpisz tg i ctg na ilorazy sin i cos i redukcja lub skracanie.
ODPOWIEDZ