Trudna tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piotrek.8.7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Trudna tożsamość

Post autor: piotrek.8.7 »

Witam. Mam do wykazania poniższą tożsamość:

\(\displaystyle{ \cos(\alpha + \beta) \cdot \cos(\alpha-\beta)=\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\beta}\)

Chciałem sobie rozbić \(\displaystyle{ \cos(\alpha + \beta)}\) na \(\displaystyle{ \cos\alpha\cos\beta-\sin\alpha\sin\beta}\) i podobnie \(\displaystyle{ \cos(\alpha - \beta)}\) na \(\displaystyle{ \cos\alpha\cos\beta+\sin\alpha\sin\beta}\) , ale potem już nie dałem rady tego sprowadzić do prostszej postaci.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Trudna tożsamość

Post autor: piasek101 »

201708.htm
piotrek.8.7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Trudna tożsamość

Post autor: piotrek.8.7 »

Ok, tylko co dalej?!
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Trudna tożsamość

Post autor: Majeskas »

\(\displaystyle{ cos^2 \alpha -sin^2 \beta =(cos \alpha +sin \beta )(cos \alpha -sin \beta )=(cos \alpha +cos(90^\circ- \beta )(cos \alpha -cos(90^\circ- \beta )}\)

Zastosuj wzory na sumę i różnicę cosinusów, pokombinuj potem chwilę i wyjdzie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Trudna tożsamość

Post autor: piasek101 »

A do ,,mojego" :

\(\displaystyle{ =\frac{cos2\alpha+cos2\beta}{2}=...}\) rozpisać te kosinusy podwojonych kątów
ODPOWIEDZ