Wykaż tożsamość trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
Wykazać tożsamość trygonometryczną:
\(\displaystyle{ \frac{1+\cos\alpha}{1-\cos\alpha}=\tg ^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
Próbowałem już chyba wszystkich metod (wzory połówkowe tangensa też), za nic w świecie nie moge tego obliczyć :/ Proszę o pomoc!
\(\displaystyle{ \frac{1+\cos\alpha}{1-\cos\alpha}=\tg ^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
Próbowałem już chyba wszystkich metod (wzory połówkowe tangensa też), za nic w świecie nie moge tego obliczyć :/ Proszę o pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ \frac{1+\cos\alpha}{1-\cos\alpha} \neq \tg ^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
spójrz na dziedzinę.
spójrz na dziedzinę.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
W równościach dziedzina ma grać, w tożsamościach niekoniecznie.
Idzie z tego, że \(\displaystyle{ tg(0,5x)=\frac{1-cosx}{sinx}}\)
Idzie z tego, że \(\displaystyle{ tg(0,5x)=\frac{1-cosx}{sinx}}\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2010, o 22:20 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
Znaki nie są czasem na odwrót? Jeżeli byłoby:
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos\alpha}{1+\cos\alpha} = \tg ^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
to wtedy korzystamy z podstawienia:
\(\displaystyle{ tg \frac{ \alpha }{2} = t \\
cos \alpha = \frac{1-t^2}{1+t^2}}\)
Czyli w naszym przypadku:
\(\displaystyle{ \frac{1 - \frac{1-t^2}{1+t^2} }{1+ \frac{1-t^2}{1+t^2} } = ...}\)
A z tego wychodzi ładnie.
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos\alpha}{1+\cos\alpha} = \tg ^{2}\frac{\alpha}{2}}\)
to wtedy korzystamy z podstawienia:
\(\displaystyle{ tg \frac{ \alpha }{2} = t \\
cos \alpha = \frac{1-t^2}{1+t^2}}\)
Czyli w naszym przypadku:
\(\displaystyle{ \frac{1 - \frac{1-t^2}{1+t^2} }{1+ \frac{1-t^2}{1+t^2} } = ...}\)
A z tego wychodzi ładnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
skąd wziąłeś:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{1-\tg ^{2} \frac{\alpha}{2}}{1+\tg ^{2} \frac{\alpha}{2}}}\) ?-- 6 cze 2010, o 22:47 --Piasek, jak to przekształciłeś, że otrzymałeś sam \(\displaystyle{ \tg\frac{\alpha}{2}}\)?
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{1-\tg ^{2} \frac{\alpha}{2}}{1+\tg ^{2} \frac{\alpha}{2}}}\) ?-- 6 cze 2010, o 22:47 --Piasek, jak to przekształciłeś, że otrzymałeś sam \(\displaystyle{ \tg\frac{\alpha}{2}}\)?
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
Z tablic matematycznychpiotrek.8.7 pisze:skąd wziąłeś:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{1-\tg ^{2} \frac{\alpha}{2}}{1+\tg ^{2} \frac{\alpha}{2}}}\) ?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
a mozna również samemu wyprowadzić \(\displaystyle{ cos \alpha = cos(2 \cdot \frac{\alpha}{2}) = \frac{rozpisany \ \ wzor}{1} = \frac{...}{sin^2( \frac{\alpha}{2}) + cos^2( \frac{\alpha}{2})} =}\) a końcówkę zostawiam do "rozkminienia"
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
DEL
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 09:31 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
Jakiej uwagi ?Inkwizytor pisze:... Dlatego nie rozumiem tej uwagi.
Było pytanie do mnie
to grzecznie odpowiedziałem.piotrek.8.7 pisze: Piasek, jak to przekształciłeś, że otrzymałeś sam \(\displaystyle{ \tg\frac{\alpha}{2}}\)?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
piasek101 Źle zinterpretowałem Twój wcześniejszy wpis bo też użyłem słowa "wyprowadzić" Usunąłem post bo nieistotny dla tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
Dzięki, Piasek już nie musisz, poradziłem sobie
Jeszcze raz dzięki
-- 7 cze 2010, o 16:19 --
... ale teraz mam problem z tą tożsamością:
\(\displaystyle{ \cos(\alpha + \beta) \cdot \cos(\alpha-\beta)=\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\beta}\)
Jeszcze raz dzięki
-- 7 cze 2010, o 16:19 --
... ale teraz mam problem z tą tożsamością:
\(\displaystyle{ \cos(\alpha + \beta) \cdot \cos(\alpha-\beta)=\cos ^{2}\alpha-\sin ^{2}\beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż tożsamość trygonometryczną
\(\displaystyle{ L=\frac{2cos\frac{2\alpha+2\beta}{2}\cdot cos\frac{2\alpha-2\beta}{2}}{2}=...}\) iloczyn zamienić na sumę kosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy