Mam tu takie zadanie które mam rozwiązać za pomocą funkcji trygonometrycznych
Bardzo prosze o pomoc ponieważ sam sobie nie poradze:
Pod jakim kątem do dodatniej części osi OX jest nachylony wykres funkcji y=pierwiastek3x +2
Oblicz (trygonometria)
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz (trygonometria)
Musisz wiedzieć, że współczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest równy tg kąta jej nachylenia tzn w tym przypadku:
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = tg \alpha}\)
Oblicz (trygonometria)
no sorry ale niewiele mi to nie mówi. Czy mógłbyś mi to jakoś bardziej po ludzku przedstawić jak mam dalej skończyć to zadanie?