Obliczenia trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MunitousGirl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 lut 2010, o 19:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xd

Obliczenia trygonometryczne

Post autor: MunitousGirl »

\(\displaystyle{ \ctg \alpha + \frac{\sin \alpha }{1+\cos \alpha } = \frac{1}{\sin \alpha }}\)


Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2010, o 19:12 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Obliczenia trygonometryczne

Post autor: Althorion »

Wyznacz dziedzinę, zapisz kosinus w innej postaci, przenieś go na prawą stronę, zsumuj stronami, wymnóż na krzyż.
ODPOWIEDZ