Witam
prosze o pomoc
Nie używając tablic i kalkulatora, sprawdź czy liczba a jest większa od liczby b, jeśli
a=(cos17°×cos6° - cos73°×sin366°)÷sin473°
b=(2-√3)×sin240°
z góry dziekuje
która większa (bez kalkulatora)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
która większa (bez kalkulatora)
\(\displaystyle{ a=\frac{cos17^o cos6^o -cos73^o sin366^o}{sin 473^o}=\frac{cos17^o cos6^o -cos(90^o -17^o )sin(360^o +6^ o)}{sin(450^o +23^o)}=\\= \frac{cos17^o cos6^o -sin(17^o )sin(6^ o)}{cos23^o}= \frac{cos(17^o +6^o)}{cos23^o }=1}\)
\(\displaystyle{ b=(2-\sqrt3)sin240^o =(2-\sqrt3)sin(180^o +60^o)=(2-\sqrt3)(-sin60^o)=(\sqrt3-2)\frac{sqrt3}{2}=\frac{3}{2}-\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ b=(2-\sqrt3)sin240^o =(2-\sqrt3)sin(180^o +60^o)=(2-\sqrt3)(-sin60^o)=(\sqrt3-2)\frac{sqrt3}{2}=\frac{3}{2}-\sqrt3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 paź 2006, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy