Witam. Mam wykazać tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{\sin4\alpha+\sin6\alpha}{\cos4\alpha-\cos6\alpha} \ = \ \ctg\alpha}\)
Wykaż tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Wykaż tożsamość
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta =2\sin\frac{ \alpha + \beta }{2} \cdot \cos\frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha - \cos \beta =-2\sin\frac{ \alpha + \beta }{2} \cdot \sin\frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \beta =2\sin\frac{ \alpha + \beta }{2} \cdot \cos\frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha - \cos \beta =-2\sin\frac{ \alpha + \beta }{2} \cdot \sin\frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 cze 2010, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy