jak nrysowac ta funkcje?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

jak nrysowac ta funkcje?

Post autor: nice88 »

jak narysowac funkce g(x) = cos (x +90stopni) ? z gory dzieki z apomoc
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

jak nrysowac ta funkcje?

Post autor: Lorek »

nice88 pisze:cos (x +90stopni)
Trochę dziwny to zapis, w przypadku funkcji stosuje się raczej radiany, czyli
\(\displaystyle{ g(x)=\cos (x+\frac{\pi}{2})}\)
wykres tej funkcji powstaje poprzez przesunięcie wykresu funkcji \(\displaystyle{ \cos x}\) o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[\frac{-\pi}{2};0]}\)
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

jak nrysowac ta funkcje?

Post autor: nice88 »

hmmm o wektor taki czyli o - pi/2 w prawo czy w lewo?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

jak nrysowac ta funkcje?

Post autor: Calasilyar »

można też:
\(\displaystyle{ cos{(x+\frac{\pi}{2})}=-sin{x}}\)
ODPOWIEDZ