uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: nice88 »

Uzasadnij ze rownanie 2sin^2 x - 3sinx - 9 = 0 nie ma rozwiazan w zbiorze liczb rzeczywistych .
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: ariadna »

Zmienna pomocnicza sinx=t, t należy do przedziału . Dalej z górki.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: nice88 »

czyli wychodzi ze t = 3 i t = -3/2 wiec zadnez tych nie nalezy do przedzialu. Tylko dlaczego akurat t nalezy do takiego przedzialu , z czego to wynika?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: ariadna »

A czy sinus jakiegokolwiek kąta może być równy 3 albo -3/2?
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: nice88 »

nie nie moze ale dlaczego w przedziale jest -1 ? bo 1 rozumiem taka wartosc przyjmuje dla 90 stopni
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: Calasilyar »

taka jest przeciwdziedzina funkcji f(x)=sinx...
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

uzasadnij ze nie ma rozw. z zbiorze liczb R

Post autor: DEXiu »

Calasilyar ==> Zbiór wartości jak już :razz:
nice88 ==> No a -1 np. dla 270 stopni? Zobacz sobie na wykres sinusa albo pomyśl jakie wartości przyjmuje i znajdziesz odpowiedź na pytanie dlaczego mamy przedział
ODPOWIEDZ