Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
nice88
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
Post
autor: nice88 »
Wyznacz miejsce zerowe funkcji f danej wzorem \(\displaystyle{ f(x) = \cos 7 x - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, o 22:42 przez
nice88, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Nie wiem, co tu jest za problem, wystarczy rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \cos 7x-\frac{\sqrt{3}}{2}=0}\)
-
nice88
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
Post
autor: nice88 »
czyli taka postac cos7x = pierw3/2
i czy teraz mozna podzielic przez 7 ??
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Nie. Podzielić możesz na końcu, teraz rozwiąż to traktując 7x jak jedną wartość.
-
nice88
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
Post
autor: nice88 »
nie rozumiem ... juz bardziej nie da sie uprosicic niz to cos7x = pierw3/ 2
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
\(\displaystyle{ \cos 7x=\frac{\sqrt{3}}{2}\\7x=\frac{\pi}{6}+2k\pi\:\vee\:7x=\frac{-\pi}{6}+2k\pi}\)
i teraz możesz podzielić przez 7