Oblicz cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

Oblicz cosinus

Post autor: nice88 »

Do prostej l naleza punkty A=(-1, 2) i B= (1,4) . Oblicz cosinus kata ostrego, jaki tworzy prosta l z osia OX
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Oblicz cosinus

Post autor: ariadna »

Wyznacz wspólczynnik kierunkowy prostej l. Pamiętając, że jest on równy tangensowi kąta nachylenia prostej do osi x, bez problemu policzysz cosinus.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

Oblicz cosinus

Post autor: nice88 »

czyli rownanie prostej jest takie y= x +3 ??

[ Dodano: 25 Październik 2006, 21:20 ]
i cos rowna sie 45 stopni?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Oblicz cosinus

Post autor: Lady Tilly »

tak, więc tgx=1 więc x=45° natomiast \(\displaystyle{ cos45^{o}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

Oblicz cosinus

Post autor: nice88 »

oki , dzieki bardzo za pomoc :*
ODPOWIEDZ