W trojkacie ABC dlugosc boku |BC| = 6 , a miary katow przy wierzcholkach Ai C sa odpowiednio rowne 45 stopni i 30 stopni. Oblicz w jakim stosunku wysokosc opuszczona z wierzcholka B dzieli bok AC
z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu zadania
[ Dodano: 25 Październik 2006, 21:45 ]
??
Stosunek wysokosci do boku
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Stosunek wysokosci do boku
wysokosc podzieli ci ten trojkat na dwa trojkaty jeden o katach 30 60 90 a drugi o katach 45 90 45 czyli rownoramieny gdzie wysokosc i jakas czesc podstawy jest sobie rowna
kolejna rzecza jest obliczenie drugiej czesci podstawy ktora oznaczamy jako a i wychodzi nam
\(\displaystyle{ \sin60 * 6=\sqrt{3}3}\) a nastepnie z twierdzenia pitagorasa liczysz wysokosc czyli wychodzi ci ze wysokosc rowna jest 3 \(\displaystyle{ 6^{2}-(\sqrt{3}3)^{2}=h^{2}}\) i stosunek tych czessci podstaw to tak naprawde \(\displaystyle{ \frac{a}{h}}\) jak bedziesz czytala to dobrze jest jeszcze zrobic sobie rysunek i pokoleji wszystko analizowac good luck
kolejna rzecza jest obliczenie drugiej czesci podstawy ktora oznaczamy jako a i wychodzi nam
\(\displaystyle{ \sin60 * 6=\sqrt{3}3}\) a nastepnie z twierdzenia pitagorasa liczysz wysokosc czyli wychodzi ci ze wysokosc rowna jest 3 \(\displaystyle{ 6^{2}-(\sqrt{3}3)^{2}=h^{2}}\) i stosunek tych czessci podstaw to tak naprawde \(\displaystyle{ \frac{a}{h}}\) jak bedziesz czytala to dobrze jest jeszcze zrobic sobie rysunek i pokoleji wszystko analizowac good luck
-
- Użytkownik
- Posty: 240
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zagranica
- Podziękował: 7 razy
Stosunek wysokosci do boku
hmmm czyli h=3 , a A ile sie rowna?
[ Dodano: 27 Październik 2006, 21:42 ]
pierw33/3??
[ Dodano: 27 Październik 2006, 23:11 ]
hmmm czyli wysZLO mi tak : wysokosc =3 , dl. podstawy 3 + 3pierw z 3 , wiec stosunek 1 / 1 +pierw z 3 , czy to jest dobrze??
[ Dodano: 27 Październik 2006, 21:42 ]
pierw33/3??
[ Dodano: 27 Październik 2006, 23:11 ]
hmmm czyli wysZLO mi tak : wysokosc =3 , dl. podstawy 3 + 3pierw z 3 , wiec stosunek 1 / 1 +pierw z 3 , czy to jest dobrze??