Wyznacz kąty znając długości boków

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

Wyznacz kąty znając długości boków

Post autor: mikrobart »

Zadanie niby łatwe, ale odpowiedź mam niezgodną z kluczem. Proszę o pomoc z wyznaczeniem cosinusa jednego kąta, z resztą sobie analogicznie dam radę.

Wyznacz kąty trójkąta mającego boki:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}, 3 \sqrt{2}, 3-3 \sqrt{3}}\)
WoytaS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 31 gru 2009, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WG
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznacz kąty znając długości boków

Post autor: WoytaS »

\(\displaystyle{ 3-3 \sqrt{3}}\) --> czy aby na pewno tu jest minus? Bo wychodzi liczba ujemna z tego co napisałeś...
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Wyznacz kąty znając długości boków

Post autor: Majeskas »

Jeżeli dany jest trójkąt o bokach długości: a, b, c. Naprzeciwko których są kąty odpowiednio: \(\displaystyle{ \alpha , \beta ,\gamma}\), to na mocy twierdzenia cosinusów:

\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{b^2+c^2-a^2}{2bc}}\)
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

Wyznacz kąty znając długości boków

Post autor: mikrobart »

Tak, \(\displaystyle{ 3-3 \sqrt{3}}\)

Kolejny błąd Pawłowskiego, zwariować z nim można...
ODPOWIEDZ