Dla jakiej wartości parametru "m" równanie ma rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \cos(\frac{3\pi}{2}+2x)-2\sin(5\pi-2x)=3m^{2}}\)
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzorów redukcyjnych (właśnie taki temat bierzemy) - o ile jednak zwykle przykłady jakoś mi idą o tyle nie wiem jak należy zrobić przykłady w których w środku funkcji tryg. nie jest \(\displaystyle{ x}\) ale \(\displaystyle{ 2x}\) albo \(\displaystyle{ 3x}\), a moje dotychczasowe próby kończyły się na niemożności zastosowania wzorów redukcyjnych, dlatego w szczególności prosiłbym o wytłumaczenie początku.
Dziękuję za odpowiedź.
Równanie z parametrem "m" - kiedy jest rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 maja 2010, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równanie z parametrem "m" - kiedy jest rozwiązanie
wpisz sobie zamiast "2x" literkę "a" i zastosuj "normalnie" te wzory rekurencyjne operując na literze "a",savagekrosa pisze:o tyle nie wiem jak należy zrobić przykłady w których w środku funkcji tryg. nie jest \(\displaystyle{ x}\) ale \(\displaystyle{ 2x}\) albo \(\displaystyle{ 3x}\),
jak skończysz to w miejsce "a" wstaw z powrotem "2x"
Napisz co wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 15 razy
Równanie z parametrem "m" - kiedy jest rozwiązanie
pokaż, że \(\displaystyle{ \cos(\frac{3\pi}{2}+ \alpha)=\sin(5\pi- \alpha )}\)
dalej już łatwo (własności funkcji sin, cos)
dalej już łatwo (własności funkcji sin, cos)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 maja 2010, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Równanie z parametrem "m" - kiedy jest rozwiązanie
Dziękuje za odpowiedzi, zrobiłem tak jak pelas_91 powiedział i prosiłbym o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ \cos(\frac{3\pi}{2}+2x)-2\sin(5\pi-2x)=3m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)-2\sin(-2x)=3m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)+2\sin(2x)=3m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)=m^2}\)
Z tego wychodzi, że \(\displaystyle{ \sin(2x)}\) przyjmuje wartości od -1 do 1, a więc \(\displaystyle{ m\in<-1;1>}\)
\(\displaystyle{ \cos(\frac{3\pi}{2}+2x)-2\sin(5\pi-2x)=3m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)-2\sin(-2x)=3m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)+2\sin(2x)=3m^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin(2x)=m^2}\)
Z tego wychodzi, że \(\displaystyle{ \sin(2x)}\) przyjmuje wartości od -1 do 1, a więc \(\displaystyle{ m\in<-1;1>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 maja 2010, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Równanie z parametrem "m" - kiedy jest rozwiązanie
Kod: Zaznacz cały
O ile na kalkulatorze wszystko się zgadza, tak wciąż nie mogę wymyślić dlaczego jest tak, a nie inaczej - według mnie sinus należy w tej chwili do II ćwiartki, a więc jest dodatni, chyba, że -2x zmienia się na 2x
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Równanie z parametrem "m" - kiedy jest rozwiązanie
stosując dwa razy wzór: \(\displaystyle{ \sin(360^o+x)=\sinx}\) mamy: \(\displaystyle{ \sin(5\pi-2x)=\sin(\pi-2x)}\)
końcowe ramie jest w drugiej ćwiartce więc otrzymujemy \(\displaystyle{ \sin(2x)}\)
końcowe ramie jest w drugiej ćwiartce więc otrzymujemy \(\displaystyle{ \sin(2x)}\)