Wykres z ułamkiem
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykres z ułamkiem
Fajnie byłoby nie mieć ułamka i modułu, prawda?
W których ćwiartkach sinus jest dodatni, a w których ujemny?
Jak wygląda powyższy wzór w poszczególnych ćwiartkach? [Pozbądź się wartości bezwzględnej i skróć ułamki]
Za chwilę się zastanowimy nad tym x.
W których ćwiartkach sinus jest dodatni, a w których ujemny?
Jak wygląda powyższy wzór w poszczególnych ćwiartkach? [Pozbądź się wartości bezwzględnej i skróć ułamki]
Za chwilę się zastanowimy nad tym x.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
Wykres z ułamkiem
No w 1 i 2 jest dodatni.
Nie chodzi mi o sam moduł i o te rozszerzenia i zwężenia tylko jak zrobić z tym żeby to skrócić czy coś. Chodzi o sam ułamek (że jest znak dzielenia).
Nie chodzi mi o sam moduł i o te rozszerzenia i zwężenia tylko jak zrobić z tym żeby to skrócić czy coś. Chodzi o sam ułamek (że jest znak dzielenia).
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykres z ułamkiem
Żeby się pozbyć ułamka musisz opuścić moduł, jak inaczej chciałbyś to zrobić?pitergg pisze:No w 1 i 2 jest dodatni.
Nie chodzi mi o sam moduł i o te rozszerzenia i zwężenia tylko jak zrobić z tym żeby to skrócić czy coś. Chodzi o sam ułamek (że jest znak dzielenia).
Skoro jest dodatni to można opuścić wartość bezwzględną bez zmiany znaku.
A jak jest ujemy to opuszczając wartość bezwzględną zmieniamy znak na przeciwny.
Jak wygląda wzór dla ćwiartek 1 i 2, a jak dla 3 i 4.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
Wykres z ułamkiem
No to dla 1 i 2 będzie wyglądał tak:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sin (2x)}{sin(2x)}}\)
a dla 3 i 4:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sin (2x)}{-sin(2x)}}\)
To teraz jak opuścić te ułamki skoro jest to (2x)?
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sin (2x)}{sin(2x)}}\)
a dla 3 i 4:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sin (2x)}{-sin(2x)}}\)
To teraz jak opuścić te ułamki skoro jest to (2x)?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykres z ułamkiem
Wyobraź sobie proszę że \(\displaystyle{ \sin(2x)}\) to ładna, niebieskooka 20-letnia blondynka...pitergg pisze:No, ale nie wiem jak to będzie z tym nawiasem...
Podaj to po skróceniu proszę.
Ta blondynka jest w liczniku i mianowniku więc można przez nią skrócić...
Zostaje 2 i -2.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 16:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 76 razy
Wykres z ułamkiem
A co ma do tego Bogu winna blondynka?
No i jak narysować ten wykres wtedy?
To będzie:
\(\displaystyle{ f(x)=2}\) i \(\displaystyle{ f(x)=-2}\) ?
A sinus gdzie?
No i jak narysować ten wykres wtedy?
To będzie:
\(\displaystyle{ f(x)=2}\) i \(\displaystyle{ f(x)=-2}\) ?
A sinus gdzie?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykres z ułamkiem
Sinus [blondyka] wyleciał z hukiem [skróciło się biedactwo].pitergg pisze:A co ma do tego Bogu winna blondynka?
No i jak narysować ten wykres wtedy?
To będzie:
\(\displaystyle{ f(x)=2}\) i \(\displaystyle{ f(x)=-2}\) ?
A sinus gdzie?
Pierwszy wykres jest prawdziwy dla \(\displaystyle{ 2x \in (0^o,180^o)}\) drugi dla \(\displaystyle{ 2x \in (180^o,360^o)}\) i tak się będzie na zmianę przeplatać.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Wykres z ułamkiem
\(\displaystyle{ 2x \in (0^o,180^o)}\) drugi dla \(\displaystyle{ 2x \in (180^o,360^o)}\)
Napisz odpowiednik ale nie z 2x, tylko z x. Jak masz problem to zapisz sobie układ nierówności i rozwiąż.
Napisz odpowiednik ale nie z 2x, tylko z x. Jak masz problem to zapisz sobie układ nierówności i rozwiąż.