Mam oto do rozwiązania taką tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1+sinx)(1-sinx)} = tg^{2}x + 1}\)
Z licznikiem już sobie poradziłem, ale nie mogę rozpracować mianownika. Prosiłbym o jakieś wskazówki.
Edyta: chyba właśnie wpadłem na pomysł, czy wynik wyjdzie: \(\displaystyle{ \frac{1}{ cos^{2}x } = \frac{1}{ cos^{2}x }}\) ?
Sprawdź tożsamość
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Sprawdź tożsamość
Wzór skróconego mnożenia + jedynka trygonometryczna: \(\displaystyle{ (1+\sin x)(1-\sin x)=1-\sin^2 x =\cos^2 x}\).-- 30 maja 2010, o 17:37 --Równość wyszła - teoretycznie jest dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 9 razy
Sprawdź tożsamość
No tak niby jest dobrze ale nie doprowadziłeś lewej strony, tak aby była równa prawej.
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha}= \frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
Teraz chyba wszystko już jasne?
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos^2\alpha}= \frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{cos^2\alpha}}\)
Teraz chyba wszystko już jasne?