Jaki jest wzór ogólny funkcji (najprawdopodobniej sinusa) która spowoduje powstanie takeigo mniej więcej wykresu:
Sinus/cosinus z malejącą amplitudą w czasie
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Pomógł: 13 razy
Sinus/cosinus z malejącą amplitudą w czasie
to pewnie jest funkcja stylu:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}a sin bx + c}\)
gdzie a odpowiada za przeskalowanie, tak aby wartosci zmienialy sie w odpowiednim zakresie, c przesuwa wykres w gore (bo najmniejsza wartosc jak widac to 2, a nie -1 jak dla zwyklego sinusa), b odpowiada za zmiane okresu, a ten ulamek za malenie sinusa...
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}a sin bx + c}\)
gdzie a odpowiada za przeskalowanie, tak aby wartosci zmienialy sie w odpowiednim zakresie, c przesuwa wykres w gore (bo najmniejsza wartosc jak widac to 2, a nie -1 jak dla zwyklego sinusa), b odpowiada za zmiane okresu, a ten ulamek za malenie sinusa...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Sinus/cosinus z malejącą amplitudą w czasie
To jak już ustaliliśmy jaka tojest mniej więcej funkcja, to teraz ustalmy jaki jest jej wzór. Punkty wykresu:
x => y
0,00014 => 3,04
0,00036 => 10,7
0,00054 => 7,2
0,00072 => 3,36
0,00090 => 6
0,00108 => 8,4
0,00124 => 6,8
0,00142 => 4,96
0,00182 => 7,28
0,00214 => 5,6
0,00250 => 6,8
0,00282 => 6
0,00320 => 6,48
0,00338 => 6,16
0,00392 => 6,32
0,00436 => 6,16
x => y
0,00014 => 3,04
0,00036 => 10,7
0,00054 => 7,2
0,00072 => 3,36
0,00090 => 6
0,00108 => 8,4
0,00124 => 6,8
0,00142 => 4,96
0,00182 => 7,28
0,00214 => 5,6
0,00250 => 6,8
0,00282 => 6
0,00320 => 6,48
0,00338 => 6,16
0,00392 => 6,32
0,00436 => 6,16
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Sinus/cosinus z malejącą amplitudą w czasie
A może tak podasz czego konkretnie dotyczy to zadanie? Będzie łatwiej analizować.
No i bardziej mi to pasuje do przesuniętego sinusa/kosinusa tłumionego przez \(\displaystyle{ x}\).
No i bardziej mi to pasuje do przesuniętego sinusa/kosinusa tłumionego przez \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Sinus/cosinus z malejącą amplitudą w czasie
Już sobie z tym poradziłem funkcaj ma ogólną postać:
\(\displaystyle{ y(t)=A _{0} \cdot e^{- \beta t}cos(wt+fi)}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \beta =ln( \frac{A _{1}}{A _{2} }) \cdot \frac{2 \pi }{w}}\)
\(\displaystyle{ A_{0}}\)- amplituda sygnału ( u mnie to było 6V)
\(\displaystyle{ A_{1} i A_{2}}\) - wyskości dwóch kolejnych amplitud
\(\displaystyle{ \beta}\) - współczynnik tłumienia
\(\displaystyle{ w}\) -częstość (u mnie 9000)
\(\displaystyle{ fi}\) - kąt przesunięcia funkcji
jeżeli chcecie się wiecej dowiedzieć poszukajcie informacji o "drganiach harmonicznych gasnących".
\(\displaystyle{ y(t)=A _{0} \cdot e^{- \beta t}cos(wt+fi)}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ \beta =ln( \frac{A _{1}}{A _{2} }) \cdot \frac{2 \pi }{w}}\)
\(\displaystyle{ A_{0}}\)- amplituda sygnału ( u mnie to było 6V)
\(\displaystyle{ A_{1} i A_{2}}\) - wyskości dwóch kolejnych amplitud
\(\displaystyle{ \beta}\) - współczynnik tłumienia
\(\displaystyle{ w}\) -częstość (u mnie 9000)
\(\displaystyle{ fi}\) - kąt przesunięcia funkcji
jeżeli chcecie się wiecej dowiedzieć poszukajcie informacji o "drganiach harmonicznych gasnących".