Wyznaczanie wartości wyrażenia.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Klakson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie wartości wyrażenia.

Post autor: Klakson »

Proszę o rozwiązanie dwóch poniższych zadań (krok po kroku).

Zad 1.
Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest ostry i \(\displaystyle{ \cos \beta = 0,2}\). Wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 2 - \cot \beta}\)

Zad 2.
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin 60^\circ \cdot \cos 30^\circ - \tg 45^\circ \cdot \ctg 30^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, o 12:18 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Wyznaczanie wartości wyrażenia.

Post autor: Quaerens »

Zadanie 2

Zerknij do podstawowych wartości funkcji trygonometrycznych

Zadanie 1

Z jedynki trygonometrycznej wyznacz sobie sinusa. I podstaw do ctg.
Klakson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie wartości wyrażenia.

Post autor: Klakson »

Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ