Witam Państwa !
Nie potrafię sobie poradzić z tym zadaniem...
Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta x, wiedząc, że ramię początkowe pokrywa się z dodatnią półosią OX układu współrzędnych, a końcowe ramię zawiera się w prostej:
1. \(\displaystyle{ y=2x}\)
2. \(\displaystyle{ y= -3x}\)
Narysuj te kąty
Obliczanie wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie wartości funkcji
1.
kąt leży w I lub III ćwiartce
\(\displaystyle{ tg\alpha=2}\)
rozwiąż układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha}=2 \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
2 analogicznie
kąt leży w I lub III ćwiartce
\(\displaystyle{ tg\alpha=2}\)
rozwiąż układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha}=2 \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
2 analogicznie