Witam serdecznie! mam pewien problem, bowiem nie potrafię sprawdzić trzech tożsamości. Oto one:
1) \(\displaystyle{ cos^{4}x}\) - \(\displaystyle{ sin^{4}x}\) = \(\displaystyle{ cos^{2}x}\) - \(\displaystyle{ sin^{2}x}\)
2) \(\displaystyle{ cos^{4}x}\) + \(\displaystyle{ sin^{4}x}\) = 1 - \(\displaystyle{ 2sin ^{2}x}\) razy \(\displaystyle{ cos^{2}x}\)
3) \(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^{2}}\) = 1 podzielone przez \(\displaystyle{ sin ^{2}x}\) razy \(\displaystyle{ cos^{2}x}\)
Gdyby ktoś miał ochotę poświęcić chwilkę swojego cennego czasu na sprawdzenie tych tożsamości, byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję i pozdrawiam!:)
sprawdź tożsamości trygonometryczne...
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
sprawdź tożsamości trygonometryczne...
1) wykorzystaj \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\) oraz jedynke
2) przenieść \(\displaystyle{ cos^2 x \cdot sin^2 x ==> (sin^2 x +cos^2 x)^2=...}\)
3) zamień tg i ctg na sin i cos podnieś do kwadratu wspólny mianownik(2 też) i korzystając z jedynki otrzymasz równość
2) przenieść \(\displaystyle{ cos^2 x \cdot sin^2 x ==> (sin^2 x +cos^2 x)^2=...}\)
3) zamień tg i ctg na sin i cos podnieś do kwadratu wspólny mianownik(2 też) i korzystając z jedynki otrzymasz równość
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
sprawdź tożsamości trygonometryczne...
1)
\(\displaystyle{ L=cos^{4}x - sin^{4}x = (cos^{2}x + sin^{2}x)(cos^{2}x - sin^{2}x)=cos^{2}x - sin^{2}x=P}\)
2)
\(\displaystyle{ L=cos^{4}x + sin^{4}x = (cos^{2}x + sin^{2}x)^2-2cos^{2}x \cdot sin^{2}x=1 - 2sin ^{2}x \cdot cos^{2}x=P}\)
\(\displaystyle{ L=cos^{4}x - sin^{4}x = (cos^{2}x + sin^{2}x)(cos^{2}x - sin^{2}x)=cos^{2}x - sin^{2}x=P}\)
2)
\(\displaystyle{ L=cos^{4}x + sin^{4}x = (cos^{2}x + sin^{2}x)^2-2cos^{2}x \cdot sin^{2}x=1 - 2sin ^{2}x \cdot cos^{2}x=P}\)
sprawdź tożsamości trygonometryczne...
Ok, dziękuję bardzo. Bardzo mi pomogliście Pozdrawiam.
-- 27 maja 2010, o 20:14 --
Przepraszam, że nadal zawracam głowę, ale jednak mam problem z tym trzecim przykładem. Jeżeli ktoś miałby ochotę napisać rozwiązanie byłbym bardzo wdzięczny Z góry dziękuję..
-- 27 maja 2010, o 20:14 --
Przepraszam, że nadal zawracam głowę, ale jednak mam problem z tym trzecim przykładem. Jeżeli ktoś miałby ochotę napisać rozwiązanie byłbym bardzo wdzięczny Z góry dziękuję..
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
sprawdź tożsamości trygonometryczne...
\(\displaystyle{ (tgx+ctgx)^{2} = (\frac{sinx}{cosx} + \frac{cosx}{sinx})^2 = (\frac{sin^2 x+ cos^2 x}{sinx cosx})^2 = \frac{1^2}{(sinx \cdot cosx)^2}}\)