Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji określonej wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{sin^6x+cos^6x}}\)
Ułatwiłem sobie mianownik i doszedłem do postaci:
\(\displaystyle{ 1-3cos^2x+3cos^4x}\)
Wprowadziłem zmienną pomocniczą:
\(\displaystyle{ cos^2x=t}\)
\(\displaystyle{ t \ge 0}\)
I nie wiem co dalej, proszę o jakąś wskazówkę
największą i najmniejsza wartość skomplikowanej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
największą i najmniejsza wartość skomplikowanej funkcji
\(\displaystyle{ 3t ^{2} -3t+1}\)
funkcja kwadratowa posiada w przedziale \(\displaystyle{ 0 \le t \le 1}\) min. równe \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) a max równe 1
więc \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{4} }=4}\) to jest max f(x) a min f(x) to \(\displaystyle{ \frac{1}{1} =1}\)
funkcja kwadratowa posiada w przedziale \(\displaystyle{ 0 \le t \le 1}\) min. równe \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) a max równe 1
więc \(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{4} }=4}\) to jest max f(x) a min f(x) to \(\displaystyle{ \frac{1}{1} =1}\)