Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej kąta nachylenia wykresu funkcji : y= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) dla \(\displaystyle{ \ge0}\).
Nie wiem czy dobrze to zrobiłam - moje rozwiązanie:
tg \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
ctg \(\displaystyle{ \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{3}{1}}\) = 3
\(\displaystyle{ c^{2}}\) = \(\displaystyle{ 1^{2}}\)+\(\displaystyle{ 3^{2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}}\)= 10
c = \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
sin = \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{10}}}\) = \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{10} }{10}}\)
cos = \(\displaystyle{ \frac{3}{ \sqrt{10} }}\) = \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{10} }{10}}\)
Jeśli coś pokręciłam to proszę o wytłumaczenie tego i jak ma to wyglądać.
Z góry dzięki za pomoc.
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, o 15:16 przez Villemo86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej
Policzone jest dobrze, tylko zapis karygodny:
funkcja to chyba \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x}\), prawda?
wartości funkcji są dobrze, tylko to muszą być wartości funkcji jakiegoś kąta!
\(\displaystyle{ sin \alpha , tg \alpha}\), itd.
To nie mogą być gołe funkcje bez żadnego argumentu, nie ma to wtedy sensu. Gdybyś napisała tak na jakimś sprawdzianie, to byłaby absolutna zgroza.
co do tego "c"
Rozumiem, że wprowadziłaś sobie pomocniczy trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 1, 3 i przeciwprostokątnej c. Można to tak policzyć, ale trzeba to jakoś zaznaczyć, skąd to się bierze. Narysuj trójkąt, zaznacz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), podpisz boki. Tak, żeby nie było się do czego przyczepić.
no i oczywiście twierdzenie Pitagorasa musi nim być:
\(\displaystyle{ c^2=1^2+3^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=10}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{10}}\)
Po skorygowaniu powyższych licznych błędów w zapisie, wszystko jest bez zarzutu.
funkcja to chyba \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x}\), prawda?
wartości funkcji są dobrze, tylko to muszą być wartości funkcji jakiegoś kąta!
\(\displaystyle{ sin \alpha , tg \alpha}\), itd.
To nie mogą być gołe funkcje bez żadnego argumentu, nie ma to wtedy sensu. Gdybyś napisała tak na jakimś sprawdzianie, to byłaby absolutna zgroza.
co do tego "c"
Rozumiem, że wprowadziłaś sobie pomocniczy trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 1, 3 i przeciwprostokątnej c. Można to tak policzyć, ale trzeba to jakoś zaznaczyć, skąd to się bierze. Narysuj trójkąt, zaznacz kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), podpisz boki. Tak, żeby nie było się do czego przyczepić.
no i oczywiście twierdzenie Pitagorasa musi nim być:
\(\displaystyle{ c^2=1^2+3^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=10}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{10}}\)
Po skorygowaniu powyższych licznych błędów w zapisie, wszystko jest bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, o 14:41 przez Majeskas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej
Przede wszystkim popraw post - funkcja była inna; coś takiego jak ,,tg = " na matmie nie istnieje.Villemo86 pisze:Oblicz wartość funkcji trygonometrycznej kąta nachylenia wykresu funkcji : y= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) dla \(\displaystyle{ \ge0}\).
Nie wiem czy dobrze to zrobiłam - moje rozwiązanie:
tg = \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
ctg= \(\displaystyle{ \frac{3}{1}}\) = 3
...