Witam, jutro mam kartkówkę z trygonometrii której w ogóle nie rozumiem bo miałem problemy ze zdrowiem i nie chodziłem tydzień do szkoły ^^... Wiem że będzie zadanie tego typu więc chciałbym o wskazówki w sposobie obliczenia ...
Wiadomo że \(\displaystyle{ ctg x = 3}\), wyznacz \(\displaystyle{ tg,\ sin}\) i \(\displaystyle{ cos}\).
Nie wiem czy obrałem dobry sposób ale...
\(\displaystyle{ ctg x = \frac{cos}{sin}\\
tg x = \frac{sin}{cos} \\
ctg x = \frac{3}{1}\\
sin = 1, cos = 3 ?\\
tg = \frac{1}{3}}\)
Z resztą zadań już sobie radzę ale tego nie rozumiem nadal ? Z góry dziękuję za pomoc
Wiadomo że tg ctg = 3...
Wiadomo że tg ctg = 3...
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, o 22:17 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Wiadomo że tg ctg = 3...
A cosinus może być równy 3? Musisz ułożyć układ równań, w jednym masz \(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=1/3}\). W drugim jedynka trygonometryczna:
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\).
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\).
Wiadomo że tg ctg = 3...
Coś dalej nie mogę tego ruszyć ^_^... Mógłbyś mi to rozwiązać krok po kroku? Byłbym bardzo wdzięczny
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Wiadomo że tg ctg = 3...
Masz do rozwiązania układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \frac{1}{3} \\ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1 \end{cases}}\)
Nie potrafisz rozwiązać takiego układu? Wyznaczyć z pierwszego równania albo sinusa albo cosinusa i wstawić do drugiego? Tragedia trochę.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \frac{1}{3} \\ \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha = 1 \end{cases}}\)
Nie potrafisz rozwiązać takiego układu? Wyznaczyć z pierwszego równania albo sinusa albo cosinusa i wstawić do drugiego? Tragedia trochę.
Wiadomo że tg ctg = 3...
Teraz już wiem ^^! Wybaczcie ale cały dzień przesiedziałem nad tymi funkcjami i już nie kontaktuję troszku. Tak więc temat można uznać za zakończony już sobie z tym radzę, wielkie dzięki za odpowiedzi