Wiedząc, że suma sinusa i kosinusa wynosi(), oblicz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Visti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipno
Podziękował: 1 raz

Wiedząc, że suma sinusa i kosinusa wynosi(), oblicz

Post autor: Visti »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha = \frac{31}{25}}\)

a) \(\displaystyle{ sin \alpha - cos \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - cos ^{2} \alpha}\)
c) \(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha + cos ^{4} \alpha}\)

Bardzo proste zadanie, trygonometrię mam ponieważ szybciej wyrobiliśmy się z materiałem a to dział na liceum nie gimnazjum. Lecz ja jednak mam za małą wiedzę
Z góry wielkie dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, o 19:36 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Wiedząc, że suma sinusa i kosinusa wynosi(), oblicz

Post autor: Mikolaj9 »

Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej:\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
ODPOWIEDZ