Wartość COS .

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

Wartość COS .

Post autor: anika91 »

Mam głupie pytanie :

\(\displaystyle{ cos(-\frac{\pi}{3}} = -cos(\frac{\pi}{3}) = - \frac{1}{2}}\)

We wszystkich funkcjach mogę wyciągać minusa ? Czy są do tego wzory jakieś ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wartość COS .

Post autor: anna_ »

Zajrzyj do tablic matematycznych, tam masz wszystkie wzory redukcyjne.
anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

Wartość COS .

Post autor: anika91 »

czyli \(\displaystyle{ cos(-\frac{\pi}{3}) = cos(\frac{\pi}{3}) = \frac{1}{2}}\) :]
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wartość COS .

Post autor: anna_ »

zgadza się
Awatar użytkownika
erina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 38 razy

Wartość COS .

Post autor: erina »

To, co napisałeś, nie jest prawdą...

Doczytaj sobie z podręcznika lub wikipedii o parzystości funkcji.
W szczególności:
\(\displaystyle{ \cos(-x)=\cos(x) \\
\sin(-x)=-\sin(x)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wartość COS .

Post autor: anna_ »

erina pisze:To, co napisałeś, nie jest prawdą...

Doczytaj sobie z podręcznika lub wikipedii o parzystości funkcji.
W szczególności:
\(\displaystyle{ \cos(-x)=\cos(x) \\
\sin(-x)=-\sin(x)}\)
Czytaj wszystkie posty, a nie tylko pierwszy.
ODPOWIEDZ