kolejny problem z udowodnieniem tozsamosci!

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kajtek__
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: malopolska
Podziękował: 26 razy

kolejny problem z udowodnieniem tozsamosci!

Post autor: Kajtek__ »

Pomozcie udowodnic tozsamosc:
1)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \bigsum_{k=1}^{n}coskx = \frac{sin(n + \frac {1}{2})x}{2sin ( \frac{1}{2}) x}\)

2)
\(\displaystyle{ \bigsum_{k=1}^{n}(-1)^{k+1}sinkx= \frac{sin(\frac{1}{2})x - (-1)^n sin(n+ \frac{1}{2})x}{2cos(\frac {1}{2})x}}\)

Z gory wielkie dzieki!
Kajtek
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

kolejny problem z udowodnieniem tozsamosci!

Post autor: mol_ksiazkowy »

zapisz \(\displaystyle{ cos(kx) = stala * [sin(kx + \frac{\pi}{2} ) - sin (kx - \frac{\pi}{2} )]}\) i zwin !
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

kolejny problem z udowodnieniem tozsamosci!

Post autor: Tomasz Rużycki »

Mozesz tez skorzystac ze wzoru de Moivre'a. ;-)
ODPOWIEDZ