wiedząc, że.... oblicz... - dwa zadania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Shady
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2008, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ŁDZ
Podziękował: 1 raz

wiedząc, że.... oblicz... - dwa zadania

Post autor: Shady »

Witam,
mam problem z dwoma zadaniami:

1) Wiedząc, że sin x = 0,6 i x \(\displaystyle{ \in}\) (90*,180*), oblicz sin 3x

2)Wiedząc, że tg x + ctg x = 3, oblicz \(\displaystyle{ tg ^{2} x + ctg ^{2} x}\)

Proszę o radę jak się za to zabrać,
Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wiedząc, że.... oblicz... - dwa zadania

Post autor: piasek101 »

1) \(\displaystyle{ sin3x=3sinx-4sin^3 x}\)

2) Podnieś pierwsze stronami do kwadratu.
ODPOWIEDZ