1. Oblicz, korzystając ze związków między funkcjami trygonometrycznymi tego samego kąta ostrego, sin \(\displaystyle{ \alpha}\), cos \(\displaystyle{ \alpha}\) , tg \(\displaystyle{ \alpha = 8}\)
2. Nie korzystając z kalkulatora oblicz:
tg20 stopni \(\displaystyle{ \cdot}\) tg60 stopni \(\displaystyle{ \cdot}\) tg70 stopni =
proszę o pomoc (jutro sprawdzian...)
związki między funcjami tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
związki między funcjami tryg.
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + cos^{2} \alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + cos^{2} \alpha = 1}\)
związki między funcjami tryg.
no tak, to wiem bo znalazłam w podręczniku. ale co z tym zrobić dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
związki między funcjami tryg.
no układ równań... podałem Ci obydwa równania... z jednego wyliczasz sin albo cos i podstawiasz do drugiego
związki między funcjami tryg.
wychodzi wtedy
(nie wpisywałam alfa)
tg = \(\displaystyle{ \frac{sin}{cos}}\)
sin\(\displaystyle{ ^{2}}\)+cos\(\displaystyle{ ^{2}}\)=1
sin=tg \(\displaystyle{ \cdot}\) cos
(tg \(\displaystyle{ \cdot}\) cos) \(\displaystyle{ ^{2}}\) + cos\(\displaystyle{ ^{2}}\) = 1
tg\(\displaystyle{ ^{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) cos\(\displaystyle{ ^{2}}\) + cos\(\displaystyle{ ^{2}}\) = 1
co dalej?
(nie wpisywałam alfa)
tg = \(\displaystyle{ \frac{sin}{cos}}\)
sin\(\displaystyle{ ^{2}}\)+cos\(\displaystyle{ ^{2}}\)=1
sin=tg \(\displaystyle{ \cdot}\) cos
(tg \(\displaystyle{ \cdot}\) cos) \(\displaystyle{ ^{2}}\) + cos\(\displaystyle{ ^{2}}\) = 1
tg\(\displaystyle{ ^{2}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) cos\(\displaystyle{ ^{2}}\) + cos\(\displaystyle{ ^{2}}\) = 1
co dalej?