Wykaż że....

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
przemus11311602
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 12 paź 2009, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 6 razy

Wykaż że....

Post autor: przemus11311602 »

Wykaż, że :
\(\displaystyle{ \frac{2sin6+sin12}{2sin6-sin12} =ctg^{2} 3}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wykaż że....

Post autor: sushi »

\(\displaystyle{ \sin 12= 2 \sin 6 \cos 6}\)

wyciagnij przed nawias "sin 6"


\(\displaystyle{ \cos 6= \cos^2 3 - \sin ^2 3}\)
ODPOWIEDZ