Obliczanie wartości x z proporcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości x z proporcji
Witam jestem tu pierwszy raz mam takie zadanie do zrobienia i nie za bardzo rozumiem co zrobic.
Pszepraszam jezeli w złym dziale to umieściłem.
Oblicz wartość x z proporcji:
\(\displaystyle{ \frac{cos30\circ}{sin30\circ}}\)= \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3x} }{2ctg30\circ}}\)
początek umiem zrobic, powinno chyba być tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }{ \frac{1}{2} }}\)=\(\displaystyle{ \frac{3x}{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} x* \frac{1}{2}=2\sqrt{3} * \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
i teraz nie rozumie co trzeba zrobić, prosze wytłumaczcie mi to.
A drugi przykład to:
\(\displaystyle{ \frac{5tg\circ}{ \sqrt{2}x } = \frac{sin45\circ}{cos45\circ}}\)
I jeszcze 3:
\(\displaystyle{ \frac{sin45\circ}{x} = \frac{ \frac{1}{2}ctg30\circ }{ \frac{3}{4}cos60\circ }}\)
Zróbcie chociaz 1 i2 a 3 postaram sie zrobic sam ale bede bardzo wdzieczny za rozwiazanie wszystkich. Jest mi to bardzo potrzebne do sprawdzianu na wtorek.
Pszepraszam jezeli w złym dziale to umieściłem.
Oblicz wartość x z proporcji:
\(\displaystyle{ \frac{cos30\circ}{sin30\circ}}\)= \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3x} }{2ctg30\circ}}\)
początek umiem zrobic, powinno chyba być tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }{ \frac{1}{2} }}\)=\(\displaystyle{ \frac{3x}{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} x* \frac{1}{2}=2\sqrt{3} * \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
i teraz nie rozumie co trzeba zrobić, prosze wytłumaczcie mi to.
A drugi przykład to:
\(\displaystyle{ \frac{5tg\circ}{ \sqrt{2}x } = \frac{sin45\circ}{cos45\circ}}\)
I jeszcze 3:
\(\displaystyle{ \frac{sin45\circ}{x} = \frac{ \frac{1}{2}ctg30\circ }{ \frac{3}{4}cos60\circ }}\)
Zróbcie chociaz 1 i2 a 3 postaram sie zrobic sam ale bede bardzo wdzieczny za rozwiazanie wszystkich. Jest mi to bardzo potrzebne do sprawdzianu na wtorek.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Obliczanie wartości x z proporcji
masz
\(\displaystyle{ \sqrt{3x}}\) czy \(\displaystyle{ \sqrt{3}x}\) ??
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=3}\)-- 23 maja 2010, 13:45 --masz proporcje
\(\displaystyle{ \frac ab= \frac cd}\)
a to jest rownowazne
ad=bc
wystarczy teraz dobrze podstawic wartosci pod funkcje trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sqrt{3x}}\) czy \(\displaystyle{ \sqrt{3}x}\) ??
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=3}\)-- 23 maja 2010, 13:45 --masz proporcje
\(\displaystyle{ \frac ab= \frac cd}\)
a to jest rownowazne
ad=bc
wystarczy teraz dobrze podstawic wartosci pod funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Obliczanie wartości x z proporcji
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3} x}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ x= 3 \cdot \frac{{2}}{\sqrt{3}}}\)
potem usun niewymiernosc z mianownika i masz gotowe
\(\displaystyle{ x= 3 \cdot \frac{{2}}{\sqrt{3}}}\)
potem usun niewymiernosc z mianownika i masz gotowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości x z proporcji
w tym pierwszym wyszło mi x= \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)
co do tego trzeciego przykładu troche sie pogubiłem
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }{x}= \frac{ \frac{1}{2} \sqrt{3} }{ \frac{3}{8} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }{x} = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }{ \frac{3}{8} }}\)
teraz nie wiem czy dobrze robie:
\(\displaystyle{ x\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{ \sqrt{2} }{2} * \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ x\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{3 \sqrt{2} }{16} /* \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{6 \sqrt{2} }{16 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3 \sqrt{2} }{8 \sqrt{} 3} * \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } = \frac{3 \sqrt{6} }{24} = \frac{ \sqrt{6} }{8}}\)
Czy dobrze to obliczyłem i czy da sie cos jeszcze zrobic z tym wynikiem?
co do tego trzeciego przykładu troche sie pogubiłem
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }{x}= \frac{ \frac{1}{2} \sqrt{3} }{ \frac{3}{8} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }{x} = \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2} }{ \frac{3}{8} }}\)
teraz nie wiem czy dobrze robie:
\(\displaystyle{ x\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{ \sqrt{2} }{2} * \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ x\frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{3 \sqrt{2} }{16} /* \frac{2}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{6 \sqrt{2} }{16 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3 \sqrt{2} }{8 \sqrt{} 3} * \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } = \frac{3 \sqrt{6} }{24} = \frac{ \sqrt{6} }{8}}\)
Czy dobrze to obliczyłem i czy da sie cos jeszcze zrobic z tym wynikiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości x z proporcji
a to moze byc tak?:
\(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2} }{8}}\)
Dzieki wielkie za pomoc, teraz napewno napisze dobrze sparadzian
\(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2} }{8}}\)
Dzieki wielkie za pomoc, teraz napewno napisze dobrze sparadzian
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TG
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości x z proporcji
Mam jeszcze takie coś:Sprawdź tożsamość:
\(\displaystyle{ 1+tg ^{2} \alpha = \frac{1}{cos ^{2} \alpha } =}\)
i
\(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha -cos ^{4} \alpha =sin ^{2} -cos ^{2} \alpha}\)
Tego wogóle nie rozumie, nie wiem jak sie za to zabrać ;/
\(\displaystyle{ 1+tg ^{2} \alpha = \frac{1}{cos ^{2} \alpha } =}\)
i
\(\displaystyle{ sin ^{4} \alpha -cos ^{4} \alpha =sin ^{2} -cos ^{2} \alpha}\)
Tego wogóle nie rozumie, nie wiem jak sie za to zabrać ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Obliczanie wartości x z proporcji
zamien tangensa na \(\displaystyle{ \frac{\sin}{\cos}}\). potem wspolny mianownik dla 1 i mamy
\(\displaystyle{ \frac{\cos^2 + \sin^2}{\cos^2}}\)
podpowiedz do drugiego
\(\displaystyle{ (a^4-b^4)=(a^2-b^2)(a^2+b^2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos^2 + \sin^2}{\cos^2}}\)
podpowiedz do drugiego
\(\displaystyle{ (a^4-b^4)=(a^2-b^2)(a^2+b^2)}\)