Równania i nierówności trygonometryczne
Równania i nierówności trygonometryczne
Rozwiąż równania:
a) \(\displaystyle{ 3+4\cos(0,5x)= -1}\)
b) \(\displaystyle{ 2\sin 3x= - \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \cos(\frac{1}{2} x- \frac{ \pi }{6})=\frac{1}{2}}\)
d) \(\displaystyle{ \tg(2x-\frac{ \pi }{8} )=1}\)
e) \(\displaystyle{ \ctg(\frac{1}{3} x+ \frac{ \pi }{3} ) =\sqrt{3}}\)
f) \(\displaystyle{ \tg 2x=\tg x}\)
g) \(\displaystyle{ \cos(2x-\frac{ \pi }{6} )-\cos(x+ \frac{ \pi }{6} )=0}\)
h) \(\displaystyle{ \tg 2x=\tg(3x- \frac{ \pi }{6})}\)
i) \(\displaystyle{ \sin3x=\sin(x+\frac{ \pi }{4})}\)
j) \(\displaystyle{ |2\sin x-\sqrt{3}| =\sqrt{3}}\)
k) \(\displaystyle{ |\sqrt{3}\tg( \frac{x}{3})| =1}\)
l) \(\displaystyle{ \ctg(|2x| )=1}\)
m) \(\displaystyle{ 2\cos( |\frac{x}{3}|) =-1}\)
n) \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{4x}=0}\)
o) \(\displaystyle{ \sin x\cos x-\sin ^{2}x-\cos x+\sin x=0}\)
p) \(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-1 }{\sin x} +\sin ^{3}x=0}\)
q) \(\displaystyle{ \tg ^{2}x \cos x+4\cos ^{3}x=\ctg x \sin x+ \frac{1}{\cos x}}\)
a) \(\displaystyle{ 3+4\cos(0,5x)= -1}\)
b) \(\displaystyle{ 2\sin 3x= - \sqrt{2}}\)
c) \(\displaystyle{ \cos(\frac{1}{2} x- \frac{ \pi }{6})=\frac{1}{2}}\)
d) \(\displaystyle{ \tg(2x-\frac{ \pi }{8} )=1}\)
e) \(\displaystyle{ \ctg(\frac{1}{3} x+ \frac{ \pi }{3} ) =\sqrt{3}}\)
f) \(\displaystyle{ \tg 2x=\tg x}\)
g) \(\displaystyle{ \cos(2x-\frac{ \pi }{6} )-\cos(x+ \frac{ \pi }{6} )=0}\)
h) \(\displaystyle{ \tg 2x=\tg(3x- \frac{ \pi }{6})}\)
i) \(\displaystyle{ \sin3x=\sin(x+\frac{ \pi }{4})}\)
j) \(\displaystyle{ |2\sin x-\sqrt{3}| =\sqrt{3}}\)
k) \(\displaystyle{ |\sqrt{3}\tg( \frac{x}{3})| =1}\)
l) \(\displaystyle{ \ctg(|2x| )=1}\)
m) \(\displaystyle{ 2\cos( |\frac{x}{3}|) =-1}\)
n) \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{4x}=0}\)
o) \(\displaystyle{ \sin x\cos x-\sin ^{2}x-\cos x+\sin x=0}\)
p) \(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2}x-1 }{\sin x} +\sin ^{3}x=0}\)
q) \(\displaystyle{ \tg ^{2}x \cos x+4\cos ^{3}x=\ctg x \sin x+ \frac{1}{\cos x}}\)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, o 10:53 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
pokaz jak liczysz to zobaczy sie gdzie masz problem, zadanai polegaja na przeniesieniu wiadomych na jedna strone, niewiadomych na druga, a ptoem zostosowania wartosci dla katow: 0, 30,45,60, 90 stopni
Równania i nierówności trygonometryczne
tylko że ja nie wiem jak to w ogóle robić, bo mnie w tedy na lekcji nie było
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
Przykłady masz lekko zaawansowane - zatem coś powinnaś wiedzieć na ten temat, jak nie to na początek czytaj o funkcjach trygonometrycznych.
Albo próbuj nam coś pokazać - podpowiemy dalej.
Ps. Na przyszłość - nie wrzucaj całego ,,pociągu" zadań.
Albo próbuj nam coś pokazać - podpowiemy dalej.
Ps. Na przyszłość - nie wrzucaj całego ,,pociągu" zadań.
Równania i nierówności trygonometryczne
na lekcji było takie:
3ctg(2x+ \(\displaystyle{ \pi}\))=- \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
ustalało się dziedzine:
D=R{x:x=-\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + \frac{k \pi }{2} \wedge k \in C}\)
ctg(2x+\(\displaystyle{ \pi}\) )=- \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
t=2x+\(\displaystyle{ \pi}\)
ctgt=-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ t _{0}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\)
t= \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi +k \pi}\)
2x+\(\displaystyle{ \pi = \frac{2}{3} \pi +k \pi}\)
2x=- \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi +k \pi /:2}\)
x=-\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \pi + \frac{k \pi }{2} \wedge k \in C}\)
3ctg(2x+ \(\displaystyle{ \pi}\))=- \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
ustalało się dziedzine:
D=R{x:x=-\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + \frac{k \pi }{2} \wedge k \in C}\)
ctg(2x+\(\displaystyle{ \pi}\) )=- \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
t=2x+\(\displaystyle{ \pi}\)
ctgt=-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ t _{0}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\)
t= \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi +k \pi}\)
2x+\(\displaystyle{ \pi = \frac{2}{3} \pi +k \pi}\)
2x=- \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi +k \pi /:2}\)
x=-\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \pi + \frac{k \pi }{2} \wedge k \in C}\)
Równania i nierówności trygonometryczne
ok, to próbuje
3+4cos(0,5x)= -1
D=R{x:x=2k\(\displaystyle{ \pi \wedge k \in C}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} +cos(0,5)x=- \frac{1}{4} /- \frac{3}{4}}\)
cos(0,5)x=-1
t=0,5x
cost=-1
i dalej nie wiem jak -- 23 maja 2010, o 13:24 --bo ja nie wiem skad mam wiedziec ile wynosi \(\displaystyle{ t _{0}}\)
3+4cos(0,5x)= -1
D=R{x:x=2k\(\displaystyle{ \pi \wedge k \in C}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} +cos(0,5)x=- \frac{1}{4} /- \frac{3}{4}}\)
cos(0,5)x=-1
t=0,5x
cost=-1
i dalej nie wiem jak -- 23 maja 2010, o 13:24 --bo ja nie wiem skad mam wiedziec ile wynosi \(\displaystyle{ t _{0}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
mamy
\(\displaystyle{ cos \frac{x}{2}= -1}\)
kiedy cosinus przyjmuje wartosc rowna -1
dla 180 stopni + 2k\(\displaystyle{ \pi}\)
zatem
\(\displaystyle{ t_0=\pi + 2k \pi}\)
u nas
\(\displaystyle{ t_0= \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=\pi + 2k \pi}\)
mnozymy przez 2, aby miec "gołego" "X"
\(\displaystyle{ x=2\pi + 4k \pi}\)
\(\displaystyle{ cos \frac{x}{2}= -1}\)
kiedy cosinus przyjmuje wartosc rowna -1
dla 180 stopni + 2k\(\displaystyle{ \pi}\)
zatem
\(\displaystyle{ t_0=\pi + 2k \pi}\)
u nas
\(\displaystyle{ t_0= \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}=\pi + 2k \pi}\)
mnozymy przez 2, aby miec "gołego" "X"
\(\displaystyle{ x=2\pi + 4k \pi}\)
Równania i nierówności trygonometryczne
aaa juz kumam dzięki
bede próbowac robić następne
-- 23 maja 2010, o 14:02 --
a właśnie jak w
b) 2sin 3x=\(\displaystyle{ - \sqrt{2}}\)
mam wyznaczyć dziedzine i t skoro nie mam nawiasu żadnego?
bede próbowac robić następne
-- 23 maja 2010, o 14:02 --
a właśnie jak w
b) 2sin 3x=\(\displaystyle{ - \sqrt{2}}\)
mam wyznaczyć dziedzine i t skoro nie mam nawiasu żadnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
b) \(\displaystyle{ 2 \sin 3x= -\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x= - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
dla jakiego sinusa mamy \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)?
znajdziesz kat oraz jego okresowosc \(\displaystyle{ \pi}\) czy \(\displaystyle{ 2 \pi}\) i robisz tak jak pokazelm w przykladzie powyzej
jak uzywasz tex'a to wpisuj " tex .... /tex " a nie " \tex " bo nie wyjdzie
albo z gory wscisnij okienko "tex" i tam wpisuj formułe
-- 23 maja 2010, 13:27 --
u nas ile wynosi argument kąta
"3x" = \(\displaystyle{ t_0}\)
a \(\displaystyle{ t_{01}}\) z dziedziny bedzie 225 stopni ( III cwiartka) + \(\displaystyle{ 2k \pi}\) oraz
\(\displaystyle{ t_{02}}\) z dziedziny bedzie 315 stopni ( IV cwiartka) + \(\displaystyle{ 2k \pi}\)
czyli beda dwa rozwiazanie
\(\displaystyle{ 3x = \frac{5 \pi}{4} + 2k \pi}\) oraz
\(\displaystyle{ 3x = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi}\)
-- 23 maja 2010, 13:30 --
i szukamy " GOŁEGO" "x"
\(\displaystyle{ \sin 3x= - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
dla jakiego sinusa mamy \(\displaystyle{ - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)?
znajdziesz kat oraz jego okresowosc \(\displaystyle{ \pi}\) czy \(\displaystyle{ 2 \pi}\) i robisz tak jak pokazelm w przykladzie powyzej
jak uzywasz tex'a to wpisuj " tex .... /tex " a nie " \tex " bo nie wyjdzie
albo z gory wscisnij okienko "tex" i tam wpisuj formułe
-- 23 maja 2010, 13:27 --
u nas ile wynosi argument kąta
"3x" = \(\displaystyle{ t_0}\)
a \(\displaystyle{ t_{01}}\) z dziedziny bedzie 225 stopni ( III cwiartka) + \(\displaystyle{ 2k \pi}\) oraz
\(\displaystyle{ t_{02}}\) z dziedziny bedzie 315 stopni ( IV cwiartka) + \(\displaystyle{ 2k \pi}\)
czyli beda dwa rozwiazanie
\(\displaystyle{ 3x = \frac{5 \pi}{4} + 2k \pi}\) oraz
\(\displaystyle{ 3x = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi}\)
-- 23 maja 2010, 13:30 --
i szukamy " GOŁEGO" "x"
Równania i nierówności trygonometryczne
no to tak:
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
D=R{x:x=\(\displaystyle{ \frac{k \pi }{3}}\)}
sin3x=-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
sin=\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\)
t=3x
\(\displaystyle{ t _{0}}\)= \(\displaystyle{ \pi}\)
t=\(\displaystyle{ \pi +k \pi}\)
3x= \(\displaystyle{ \pi +k \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}+ \frac{k \pi }{3}}\) \(\displaystyle{ \wedge k \in C}\)
ja tak robiłam,ale nie wyszło
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
D=R{x:x=\(\displaystyle{ \frac{k \pi }{3}}\)}
sin3x=-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
sin=\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\)
t=3x
\(\displaystyle{ t _{0}}\)= \(\displaystyle{ \pi}\)
t=\(\displaystyle{ \pi +k \pi}\)
3x= \(\displaystyle{ \pi +k \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}+ \frac{k \pi }{3}}\) \(\displaystyle{ \wedge k \in C}\)
ja tak robiłam,ale nie wyszło
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
sweet_pea pisze:no to tak:
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
D=R{x:x=\(\displaystyle{ \frac{k \pi }{3}}\)}
sin3x=-\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
...
ja tak robiłam,ale nie wyszło
masz kat 45 stopni, tylko on jest w III i IV cwiartce wiec musisz od razu dodac
\(\displaystyle{ \sin t_{01} = \frac{5 \pi}{4} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \sin t_{02} = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi}\)
i co to za pisanie dziedziny !!!!!!!!!!!!!!!!!!
powinno byc
\(\displaystyle{ D=\{x \in R: ... \}}\)-- 23 maja 2010, 13:54 --przeczytaj mojego posta co napisalem o "13.18"
Równania i nierówności trygonometryczne
aaa to juz wiem jak ma być:
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
sin3x=\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{0}}\)=3x
sin\(\displaystyle{ t _{01}}\)=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{4}}\)+2k \(\displaystyle{ \pi}\)
sin\(\displaystyle{ t _{02}}\)=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}}\)+2k\(\displaystyle{ \pi}\)
3x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{4}}\)+2k\(\displaystyle{ \pi}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) 3x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}}\)+2k \(\displaystyle{ \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\)
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
sin3x=\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{0}}\)=3x
sin\(\displaystyle{ t _{01}}\)=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{4}}\)+2k \(\displaystyle{ \pi}\)
sin\(\displaystyle{ t _{02}}\)=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}}\)+2k\(\displaystyle{ \pi}\)
3x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{4}}\)+2k\(\displaystyle{ \pi}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) 3x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}}\)+2k \(\displaystyle{ \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
zeby to wszystko ładnie wygladalo w zapisie w zeszycie to niech bedze tak
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
sin3x=\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin t_0= - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) gdy \(\displaystyle{ t_0= \frac{5 \pi }{4}+2k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ t_0=\frac{7 \pi }{4}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=t _{0}}\)
3x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{4}+2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) 3x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}+2k \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\)
-- 23 maja 2010, 14:32 --
i nie uzywaj tex'a po 4 razy w jednej rownosci (linijce), bo sie zamęczysz; tylko daj na poczatku
"tex" \sin ... = .... + .... "/tex"
2sin3x=-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
sin3x=\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin t_0= - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) gdy \(\displaystyle{ t_0= \frac{5 \pi }{4}+2k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ t_0=\frac{7 \pi }{4}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=t _{0}}\)
3x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{4}+2k\pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) 3x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{4}+2k \pi}\)
x=\(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) x=\(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{12}}\)+\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}}\)
-- 23 maja 2010, 14:32 --
i nie uzywaj tex'a po 4 razy w jednej rownosci (linijce), bo sie zamęczysz; tylko daj na poczatku
"tex" \sin ... = .... + .... "/tex"
Równania i nierówności trygonometryczne
a teraz w tym następnym to robię tak:
\(\displaystyle{ cos( \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6}}\)= nie wiem co tu ma byc \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6}}\)= nie wiem co tu ma byc
\(\displaystyle{ cos( \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6}}\)= nie wiem co tu ma byc \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x- \frac{ \pi }{6}}\)= nie wiem co tu ma byc