Mam podać dokładny wynik tego wyrażenia :
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}60+3tg30 \cdot ctg60 }{1-8tg45}}\)
Próbowałem na kilka sposobów ale nie mogłem wyliczyć ciągle, nie wiem jak wykorzystać wzory redukcyjne żeby ładny wynik wyszedł ...
wyliczyć spore wyrażenie z funkcjami trygonometrycznymi
wyliczyć spore wyrażenie z funkcjami trygonometrycznymi
Nie trzeba ze wzorów redukcyjnych korzystać. Te wartości nalezy odczytać z tablic i policzyć...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wągrowca
- Podziękował: 2 razy
wyliczyć spore wyrażenie z funkcjami trygonometrycznymi
A no tak
To żeby odrazu drógiego tematu nie zakładać to dam jeszcze to :
1.Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg=3}\) to...
2.\(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym oraz \(\displaystyle{ sin\alpha+cos\alpha = \frac{17}{13}}\) to \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha =?}\)
Nie wiem jak te zadania zrobić :/ ..
To żeby odrazu drógiego tematu nie zakładać to dam jeszcze to :
1.Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg=3}\) to...
2.\(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym oraz \(\displaystyle{ sin\alpha+cos\alpha = \frac{17}{13}}\) to \(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos \alpha =?}\)
Nie wiem jak te zadania zrobić :/ ..
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
wyliczyć spore wyrażenie z funkcjami trygonometrycznymi
1. Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=3 \\ \sin^2\alpha +\cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
2. Skorzystaj z tego:
\(\displaystyle{ \left(\sin\alpha+\cos \alpha \right)^2=\sin^2\alpha+2\sin\alpha \cos\alpha +\cos^2\alpha}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}=3 \\ \sin^2\alpha +\cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
2. Skorzystaj z tego:
\(\displaystyle{ \left(\sin\alpha+\cos \alpha \right)^2=\sin^2\alpha+2\sin\alpha \cos\alpha +\cos^2\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wągrowca
- Podziękował: 2 razy
wyliczyć spore wyrażenie z funkcjami trygonometrycznymi
nie wiem za bardzo co dalej zrobić w tym 2
nie moge ;d
nie moge ;d