\(\displaystyle{ 2cos^{2}x+cosx<1}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{2}x+2sin^{2}x-5cosx<0}\)
\(\displaystyle{ sinx \ge2sin^{2}x}\)
bo mi wychodzą jakieś niestworzone rzeczy!
prosze o rozwiązanie:)
nierówności trygonometryczne
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
nierówności trygonometryczne
1,3 podstawic \(\displaystyle{ t}\) za odpowiednia funkcje trygonometryczna (np. \(\displaystyle{ \sin x=t}\))i rozwiazywac jak kwadratowe, pamietac o dziedzinie
2. \(\displaystyle{ 2\sin^2x=2\left(1-\cos^2x\right)}\) i tak jak wyzej
2. \(\displaystyle{ 2\sin^2x=2\left(1-\cos^2x\right)}\) i tak jak wyzej