dana jest funkcja.....

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adrian1992ii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 1 raz

dana jest funkcja.....

Post autor: adrian1992ii »

Dana jest funkcja f(x)=\(\displaystyle{ sin( \frac{1}{2}x+ \frac{ \pi }{6})}\), x \(\displaystyle{ \in}\) R
a) narysuj wykres funkcji f
b) rozwiąż graficznie i algebraicznie równanie \(\displaystyle{ sin( \frac{1}{2}x+ \frac{ \pi }{6})= \frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

dana jest funkcja.....

Post autor: Kacperdev »

a) okres tej funkcji to \(\displaystyle{ T=4\pi}\) tzn wszytko dwukrotnie wydłużamy. Następnie przesuwamy caly wykres o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) w lewo

b) graficznie -> z wykresu

algebraicznie:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x+ \frac{\pi}{6}= \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee \frac{1}{2}x+ \frac{\pi}{6}= -\frac{\pi}{6}+2k\pi \\ x=4k\pi \vee x= -\frac{2\pi}{3}+4k\pi}\)
ODPOWIEDZ