Zad 1
Wiedząć że \(\displaystyle{ ctgx=3}\) i \(\displaystyle{ cosx<0}\) wyznacz \(\displaystyle{ Sinx, Cosx, tgx}\)
Wiedząć że ctgx=3 i cosx<0 wyznacz Sinx, Cosx, tgx
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wiedząć że ctgx=3 i cosx<0 wyznacz Sinx, Cosx, tgx
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{cosx}{sinx}=3}\) i jedynka trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
Wiedząć że ctgx=3 i cosx<0 wyznacz Sinx, Cosx, tgx
a możesz mi to rozwiąząć bo itak nic nie rozumiem
ctgx= 3
tgx=1/3
tgx=sinx/cosx
cos<0
sinx= -1
cosx= -3
ctgx= 3
tgx=1/3
tgx=sinx/cosx
cos<0
sinx= -1
cosx= -3
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wiedząć że ctgx=3 i cosx<0 wyznacz Sinx, Cosx, tgx
Spróbuj rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{cosx}{sinx}=3 \\ sin^{2}+cos^{2}x=1 \end{cases}}\)
Dla ułatwienia możesz sobie podstawić sinx=a i cosx=b.
[edit]
Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{1}{3}; \ \ gdzie\ \ b \neq 0}\) to niekoniecznie \(\displaystyle{ a=1 \wedge b=3}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{cosx}{sinx}=3 \\ sin^{2}+cos^{2}x=1 \end{cases}}\)
Dla ułatwienia możesz sobie podstawić sinx=a i cosx=b.
[edit]
Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{1}{3}; \ \ gdzie\ \ b \neq 0}\) to niekoniecznie \(\displaystyle{ a=1 \wedge b=3}\).