Witam, mam problem z trygonometrią. Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem?
W trójkącie prostokątnym ABC dane są : a) |AB| = 7 cm b) |AC| = 4 cm c) |BC| = 5 cm
kąt A = 60 stopni
Oblicz pozostałe boki i kąty O trójkąta i P trójkata.
Obliczanie boków i kątów w trójkącie prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Obliczanie boków i kątów w trójkącie prostokątnym
a)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{BC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{BC}{7}}\)
\(\displaystyle{ BC = \frac{7 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{AC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{AC}{7}}\)
\(\displaystyle{ AC = 3,5}\)
b)
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{BC}{AC}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{BC}{4}}\)
\(\displaystyle{ BC = 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{BC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{4 \sqrt{3} }{AB}}\)
\(\displaystyle{ AB = 8 \sqrt{3}}\)
c)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{BC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{5}{AB}}\)
\(\displaystyle{ AB = \frac{10 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg60^o = \frac{AC}{BC}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{AC}{5}}\)
\(\displaystyle{ AC = \frac{5 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{BC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{BC}{7}}\)
\(\displaystyle{ BC = \frac{7 \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{AC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{AC}{7}}\)
\(\displaystyle{ AC = 3,5}\)
b)
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{BC}{AC}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{BC}{4}}\)
\(\displaystyle{ BC = 4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{BC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{4 \sqrt{3} }{AB}}\)
\(\displaystyle{ AB = 8 \sqrt{3}}\)
c)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{BC}{AB}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{5}{AB}}\)
\(\displaystyle{ AB = \frac{10 \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg60^o = \frac{AC}{BC}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3} = \frac{AC}{5}}\)
\(\displaystyle{ AC = \frac{5 \sqrt{3} }{3}}\)