Podaj dokładną wartośc wyrażenia:
\(\displaystyle{ \sin\frac{ \pi }{6}+\cos\frac{-2 \pi }{3}=}\)
Dokładna wartość wyrażenia
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Dokładna wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ \sin30^o}\) to chyba znasz...
A w żeby obliczyć kosinus skorzystaj z dwóch zależności:
\(\displaystyle{ \cos(-\alpha)=\cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos(90^o+\alpha)=-\sin\alpha}\) i dostaniesz też coś co znasz na pamięć
A w żeby obliczyć kosinus skorzystaj z dwóch zależności:
\(\displaystyle{ \cos(-\alpha)=\cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos(90^o+\alpha)=-\sin\alpha}\) i dostaniesz też coś co znasz na pamięć
- rado153
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
Dokładna wartość wyrażenia
Ja chyba dalej nie kumam, bo to że \(\displaystyle{ \sin\frac{ \pi }{6}=\frac{1}{2}}\) to ok, ale dalej to ciemność...
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Dokładna wartość wyrażenia
pozbądź się minusa korzystając z pierwszej równości, a później zastosuj drugi wzór (\(\displaystyle{ 120^o=90^o+30^o}\))pelas_91 pisze:\(\displaystyle{ \cos(-\alpha)=\cos\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos(90^o+\alpha)=-\sin\alpha}\) i dostaniesz też coś co znasz na pamięć
- rado153
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
Dokładna wartość wyrażenia
Jeśli nic nie pokręciłem to wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \sin\frac{ \pi }{6}+\cos(\frac{-2 \pi }{3})=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}=0}\)
strasznie wygląda, a okazuje się proste. Dzięki
\(\displaystyle{ \sin\frac{ \pi }{6}+\cos(\frac{-2 \pi }{3})=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}=0}\)
strasznie wygląda, a okazuje się proste. Dzięki